روز ملی مبارزه با سل

روز ملی مبارزه با سل |, , , ,

به گزارش روابط عمومی بیمارستان بهارلو؛ هر ساله ۲۳ مهرماه در ایران به پاس خدمات ارزشمند دانشمند برجسته کشورمان محمد زکریای رازی به عنوان روز ملی  مبارزه با سل گرامی داشته می­شود. تلاش بر پایان دادن به این بیماری، در «اهداف توسعه پایدار»  سازمان ملل متحد به طور مشخص لحاظ شده است.

به همین مناسبت دفترکنترل عفونت بیمارستان مطلب آموزشی ذیل را جهت آشنایی بیشتر با این بیماری تهیه و در اختیار کارکنان قرار داده است.

تعریف بیماري :

سل یک بیماري عفونی است که در اثر مجموعه مایکوباکتریوم هاي سلی (زمایکوباکتریوم هاي توبرکلوزیس ، بوویس و آفریکانوم ) ایجاد می شود. ولی در اکثر موارد بیماري ناشی از مایکوباکتریوم توبرکلوزیس، یعنی نوع انسانی آن می باشد.

انواع بیماري :

بیماري به دو نوع ریوي و خارج ریوي تقسیم می شود. سل ریوي که شایعترین فرم بیماري می باشد ( بیش از ۸۰ % موارد( پارانشیم ریه را درگیر می نماید. درسل خارج ریوي، ابتلاء سایر اعضا بدن غیر از ریه ها دیده می شود.

این اعضا شامل گره هاي لنفاوي بدن مجاري ادراري تناسلی، سیستم عصبی (مننژ)، روده ها و دیگر اعضا است .

انتقال عفونت :

بیماري تقریباً همیشه از راه تنفس انتقال می یابد. یعنی از فرد مبتلا به سل ریويِ اسمیرِ خلط مثبت، به افراد سالم.. سازمان جهانی بهداشت، سل را یک فوریت جهانی اعلام کرده است زیرا با پیدایش و انتشار باسیلهاي مقاوم به چند دارو مجدداً خطر تبدیل بیماري سل به یک بیماري غیر قابل علاج مطرح است (MDR : Multi Drug Resistant) .

علائم بیماري :

شایعترین علامت در سل ریوي، سرفه پایدار به مدت ۳ هفته و یا بیشتر است. این سرفه معمولاً همراه با خلط و گاهی خلط خونی می باشد.

علائمی مانند تنگی نفس و درد قفسه سینه نیز ممکن است وجود داشته باشد. علائم عمومی بیماري تب، کاهش وزن، بی اشتهائی، بیحالی، تعریق شبانه، خستگی زودرس و ضعف می باشد. در سل خارج ریوي علائم بستگی به عضو مبتلا دارد. مانند درد قفسه سینه و تنگی نفس در سل پلور، بزرگی غدد لنفاوي در سل لنفاوي، درد و تورم در سل مفصلی، تغییر شکل استخوانی، سر درد و تب و سفتی گردن در مننژیت سلی، اختلالات ادراري و هماتوري در سل ادراري، نازائی در سل اعضاي تناسلی.

تشخیص بیماري :

تشخیص بیماری سل ریوی در قدم اول در افراد مشكوك (بیش از سه هفته سرفه داشته و یا خلط خونی دارند) سه نوبت آزمایش خلط می باشد. اگر میكروب سل در آزمایش خلط مشاهده نشد آنگاه پزشك با رادیوگــرافی از ریه های بیمار می تواند پی به وجود بیماری سل در بیمار ببرد. انواع سل دیگر را می توان با آزمایش ادرار، آب جمع شده در ریه ها و یا شكم و نمونه برداری از غدد لنفاوی و دیگر ضایعات شناسایی كرد.

درمان :

اساس درمان بیماري سل درمان داروئی می باشد و در اکثر موارد خطر سرایت بیماري پس از ۲ هفته از آغاز درمان مؤثر از بین رفته و با تکمیل دوره درمان، منبع عفونت از جامعه حذف می شود. این درمان بطور رایگان در اختیار بیماران قرار می گیرد.

آیا بیماری سل درمان پذیر است ؟ بلی. خوشبختانه امروزه با داروهای موجود در بازار نزدیك به ۱۰۰%  بهبودی كامل حاصل می شود. اكثر داروهای ضد سل خوراكی بوده و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد. شما می توانید در منزل داروهای خود را مصرف كرده و بعد از مدت كوتاهی به كار قبلی خود بازگردید.

منبع: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی- اداره کنترل سل و جذام

گردآورنده: آزاده صابری – سوپروایزر کنترل عفونت